Jag heter Björn, och det är jag som är Smoky Bear (rökiga björnen). Jag tillagar allt från grunden. Inget fusk, inga konstiga tillsatser, inga E- eller konserveringsmedel. Genuint mathantverk, helt enkelt.
Smoky Bear Hyathorp är ett familjeföretag som startade sin verksamhet hösten 2020, mitt under coronapandemin med Covid-19. Det innebar naturligtvis helt andra utmaningar än det var tänkt från början, inte minst alla förseningar och uteblivna event som följde i dess spår.
Smoky Bear ska inte förväxlas med ”Smokey Bear” eller ”Smokey the Bear” (det är samma björn) Smokey Bear skapades redan på 1940-talet i en kampanj för att minska antalet skogsbränder i USA under WW2 då många utbildade brandmän var inkallade till krigstjänstgöring. En svårt skadad björnunge som räddades från lågorna vid en skogsbrand på 1950-talet blev en omåttligt populär maskot för Smokey Bear. U.S. Forest Service driver fortfarande kampanjen vars slogan uppdaterats flera gånger men som sedan 2001 är ”Only you can prevent wildfires”.
Smoky Bear Hyathorp är Smoky Bear och Hyathorp som är två skilda verksamheter under samma tak. Smoky Bear fixar maten till vardag och fest, Hyathorp ger din trädgård en fackmässig omvårdnad.
En udda kombination?!… Såhär är det.
Efter utbildning inom trädgård och trädgårdsanläggning har jag jobbat med utemiljö i mer än 35 år. Jag trivs väldigt bra att jobba utomhus i alla väder, så steget att även laga mat ute är inte så långt. Jag har i mer än 20 år hängivet lagat mat ute, så även om Smoky Bear är relativt nystartat så är mina BBQ-skills inte det.
Du hittar mig i Hjärup, strax söder om Lund.
Området kring Hjärup och Stora Uppåkra har en lång historia och det finns gott om fornfynd i området. Hjärup har till och med en egen runsten från vikingatiden. Hjärup omnämns i skrift första gången år 1164, då som Hyathorp. Uppåkra beskrivs som ett av Europas största maktcentrum under mer än 1000 år från järnåldern och framåt. Arkeologer har hittat fornlämningar från perioden så långt tillbaka i tiden som 100 f.Kr.
Det är inte du som kommer till mig, det är jag som kommer till dig.
Letar du efter något annorlunda och speciellt till ditt företagsevent, konferens, kick-off eller kundträff? Är det dags för studentexamen, fyller du jämt eller blir det stort bröllop? Eller känner du bara att man inte alltid måste ha en anledning för att träffas och umgås? Smoky Bear tillagar och serverar all mat på plats hos er, direkt från mitt utekök, var du än befinner dig i Skåne.
Inte bara mat
Smoky Bear är en central plats mitt i ditt event och det är en alldeles särskild upplevelse att samlas runt genuint mathantverk som tillagas på plats och serveras direkt från uteköket. Det finns alltid utrymme för diskussion om grillning och BBQ, råvarans betydelse och miljömässigt hållbar tillagning mm.
Alltid svensk köttråvara
Tillsammans sätter vi ihop en meny som passar dig och ditt event. Allt från en trerätters meny (eller varför inte ännu fler) till en snabb lunchmeny. Ur ett miljöperspektiv anpassar jag menyn efter årstid och tillgången på t.ex. styckningsdetaljer och grönsaker.
Jag vill så långt det är möjligt använda närproducerade och ekologiska råvaror, jag möter gärna dina önskemål.
Mycket mer än bara kött!
Smoky Bear har alltid ett vegetariskt alternativ tillagat från grunden med en bibehållen sann BBQ-upplevelse både vad gäller smak och utseende. Anpassning till allergi, vegan eller andra matpreferenser är oftast inga problem och innebär inte att jag tummar varken på kvalitet eller på smakupplevelse. Vegansk Pulled Jackfruit VS Pulled pork av fläskkarré, ser du vilken som är vilken?
Frukt, bär och grönsaker går för det mesta utmärkt att grilla, prova att grilla din efterrätt nästa gång. Fruktspett med säsongens frukter, glass med bourbonvanilj och rostad, riven cocos. Ringla över honung och servera. Lägg till en eller ett par marshmallows på barnens grillspett om du vill, kanske till de vuxna också förresten.
Grillost*passar bra som förrätt
med säsongens frukter eller bär toppad med valnötter och honung tillsammans med rökt sidfläsk och BBQ-sås.
Eller varför inte Smoky Bears tolkning av surf’n turf. Krustader med västerbottenost och rökt stenbitsrom, Smoky Bears rökta sidfläsk och egen BBQ-sås.
*Svensk grillost är ett likvärdigt alternativ till Haloumiost, som är varumärkesskyddad och bara får tillverkas på Cypern. Cypern använder mest antibiotika i Europa vid uppfödningen av djur så jag föredrar Svensk grillost före Cypriotisk Haloumiost, för djuren och miljöns skull.
Det är ditt event, det är din meny
HÄR hittar du menyer att utgå från, tillsammans planerar vi sedan en meny som passar ditt event, dina gäster och som lever upp till dina förväntningar. Med en dynamisk meny är det du som bestämmer vad som serveras på just ditt event. Jag satt ihop ett antal menyförslag med smaker som passar bra ihop och som ger den där lilla extra smakupplevelsen. Vill du göra större förändringar i menyn eller har du ett helt eget menyförslag så kontakta gärna mig innan du skickar din förfrågan. Är det mindre justeringar du funderar på, t.ex. byta ut ett tillbehör mot ett annat tillbehör så ryms det i den fortsatta planeringen till ditt event och påverkar oftast inte priset.
Du får en offert till ditt event utifrån vald meny, antal deltagare, var och när du planerar ditt event. Du kan sedan i lugn och ro gå igenom offerten innan du bestämmer dig. Efter din bokning går vi igenom och fastställer din meny enligt dina önskemål, vid behov får du en ny offert.
Planera ditt event i god tid, eventuella förändringar kan du meddela mig så sent som endast 10 dagar före planerat event. Priset justeras per person vid ev. förändring av antalet gäster och förändring av allergi eller andra matpreferenser medför inga extra kostnader för dig.
Välkommen att kontakta mig.
Tfn 070-131 60 05
E-post info@smokybear.se eller
kontaktformulär som du hittar HÄR
Catering
Har du inga planer på en stor fest utan t.ex. vill umgås med familj och vänner i lugn och ro. Då erbjuder Smoky Bear catering i sydvästra Skåne eller avhämtning i Hjärup, tänk på att beställa i god tid. Du väljer själv om du vill komponera din rätt på en tallrik eller om du vill duka upp till buffé. Tydliga instruktioner om hur du värmer och disponerar din festmåltid medföljer alltid.
Hyathorp var från början tänkt som ett eget bolag helt avskilt från Smoky Bear men inför uppstarten slogs de olika delarna samman. Efterhand som verksamheten utvecklats har Hyathorp införlivats i Smoky Bear då egentillverkade produkter så som Smoky Bears egen BBQ-sås, Senapstillverkning, rökta deliprodukter mm. numera märks med ”Tillverkat i Hyathorp” som är ett kvitto på lokalt producerat, genuint mathantverk från Hjärup.
Hyathorp med inriktning på trädgårdsskötsel och trädgårdsanläggning i Hjärup, Bjärred, Lomma, Lund, Malmö, Staffanstorp med omnejd. Det bästa med att beskära fruktträd, förutom att det är väldigt roligt, är att få tillgång till fruktved för rökning i alla tänkbara variationer. Äpple passar väldigt bra till rökning av fläskkött, medan Körsbär passar bra för att röka nötkött men även vilt som har en lite kraftigare smak t.ex. Vildsvin, Hjort och Björnkött. Hassel passar t.ex. väldigt bra till grillad hamburgare osv. I alla Smoky Bears rökta produkter används alltid lokalt producerad rökved av fruktträd från Hjärups villaträdgårdar. Ek, Al och Lönn är exempel på andra träslag som passar bra till rökning, blanda olika sorters ved för att få nya smakupplevelser.
Klimatsmart, CO2 neutral tillagning
Vedrökt är det som gäller, att elda med ved bidrar inte till att öka växthuseffekten eftersom koldioxiden som avges vid förbränningen är samma mängd som trädet en gång hämtat upp från luften. Dessutom har min ved inte transporterats långa sträckor vilket minskar klimatavtrycket ytterligare. Ibland använder jag min gasolgrill för tillagning, beredning eller varmhållning. Propan är den gasol som är vanligast och är ett fossilt bränsle men har en ren förbränning utan skadliga partiklar och lågt CO2-utsläpp. I första hand köper jag gas som är klimat- och koldioxidkompenserad. Vedeldning har i och för sig andra miljö och hälsoeffekter även om den är koldioxidneutral. Det är viktigt att elda på rätt sätt, med god syretillförsel och en jämn tillgång till bränsle, för att minska skadliga partiklar i luften. Askan som blir över är ett bra näringstillskott till träd och buskar.
Bara en bit rökt fläsk
Smoky Bear tillverkar själv sin BBQ-sås efter eget recept, egen senap och röker det mesta. Alla tillbehör tillagas från grunden utan onödiga tillsatser eller E-medel. T.ex. Pulled Pork, Rökt sidfläsk, Beef jerky, Smoky Bears BBQ-sås och egen senap finns nästan alltid på lager hos Smoky Bear. Om du vill förgylla din hamburgare med riktig BBQ-sås och Smoky Bears varmrökta sidfläsk i helgen, kolla HÄR vad som finns på lager just nu för avhämtning.
Vill du veta mer om hur det startade? Läs mer HÄR